Nemáš zuby? Dorastú ti samé: Japonsko testuje medicínsky prelom

zuby

Budú nám zuby dorastať samé? (Zdroj: Pixabay.com/rgerber)

#Problémy so zubami bývajú veľmi nepríjemné, veľmi drahé a takisto aj majú pri veľa ľuďoch priamy dopad na ich psychiku vzhľadom na vlastný výzor. Avšak pre ľudí, ktorí sa narodili bez niektorých alebo rovno bez všetkých zubov, možno prichádza riešenie!

Budú nám zuby dorastať samé?

Istý japonský startup začne totiž už tento rok v septembri robiť klinické skúšky liečby, o ktorej sa predpokladá, že je vlastne prvou liečbou, vďaka ktorej ti budú môcť znovu narásť zuby. Startup Toregem Biopharma má cieľ do roku 2030 priniesť na trh tento liek, vďaka ktorému budú môcť dorásť ľuďom niektoré alebo rovno všetky zuby najmä pri chorobe, ktorá je známa ako anodoncia.

Avšak nie len to! Cieľom je takisto aj to, že sa tento spôsob liečby bude nakoniec ponúkať aj ľuďom, ktorí svoje zuby z rôznych príčin stratili už počas svojho života.

zuby
Máme tu budúcnosť medicíny? (Zdroj: Pixabay.com/Movidagrafica)

Dentálna revolúcia?

Táto teoretická dentálna revolúcia stojí na špecifickom proteíne, ktorý inhibuje/spomaľuje rôzne procesy v organizme. Protilátka od Toregem Biopharma cieli presne na neho, tým pádom by sa tvorba nových zubov mala v tele človeka obnoviť. Zatiaľ to bolo testované na zvieratách, ako sú napríklad myši.

Testovanie na ľuďoch začne konkrétne s 30 zdravými dospelými mužmi, pri ktorých je nepravdepodobné, že budú mať viac zubov, aj keby liek fungoval. 

Sleduj nás aj na Instagrame

Zdroj: Hashtag.sk
Odporúčame