Si aj ty zberateľom magnetiek z dovoleniek? Podľa vedcov to má takúto výhodu!

Nie je nič neobvyklé, že keď doma nájdeš srdcu blízky suvenír, pôsobí pre teba ako spúšťač akéhosi filmu v hlave (Zdroj: Freepik/freepik)

#Ak si vášnivým cestovateľom, určite si rád zo svojich výletov prinesieš domov menší suvenír. Klasikou medzi Slovákmi sú najmä magnetky, či iné spomienkové predmety, ktoré si s radosťou odvážajú z obľúbených destinácií. To, čo je pre niekoho lapačom prachu, môže mať podľa vedcov pridanú hodnotu pre tvoju psychiku.

Nesmrteľné magnetky

Určite si sa aj ty stretol so situáciou, kedy od teba polovica rodiny chcela, aby si im priniesol z dovolenky magnetku. Mať na chladničke vystavenú destináciu, v ktorej si nikdy nebol, je obľúbeným „národným zvykom“.

Avšak, pokiaľ si vášnivý cestovateľ a nosíš si domov tento druh suveníru z nostalgie, máme pre to pochopenie. Otázku zbierania magnetiek riešili aj vedci – riešili otázku toho, do akej miery hrajú tieto mini predmety rolu v spomínaní na zahraničné cesty.

Nová štúdia

Počas výskumu sa prišlo na to, že ide o jeden z najefektívnejších spôsobov, prostredníctvom ktorého si môžeš osviežiť spomienky na dovolenku. Avšak, často popri šťastných aj tie nešťastné…

Štúdie sa zúčastnili dobrovoľníci, ktorých domácnosť obsahovala minimálne 20 kusov magnetiek z ich zahraničných ciest. Výskumné rozhovory s nimi odhalili, že si prostredníctvom týchto na oko zbytočných predmetov dokážu uchovávať spomienky a vybaviť si emócie, ktoré ich v danej destinácii sprevádzali.

„Bolo zaujímavé, že magnetky môžu slúžiť ako prostriedok zabúdania na veci, ktoré boli v ich životoch nepríjemné, vďaka čomu mohli sledovať to, ako dochádza k ich zlepšovaniu,“ uviedol John Byrom, autor výskumu.

„Bolo zrejmé, že keď ľudia hovorili o tom, čo pre nich magnetky znamenajú, dokázali veľmi ľahko interpretovať spomienky na konkrétne udalosti a ľudí, vrátane dojemných príkladov dovoleniek, ktoré prežili s ľuďmi, ktorí zomreli, alebo s deťmi, ktoré vyrástli a odsťahovali sa,“ doplnil.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Sleduje tvoj domáci miláčik televíziu? Budeš prekvapený, pes si dokáže pozeranie programov užiť

Nevyspytateľná pamäť

Nie je nič neobvyklé, že keď doma nájdeš srdcu blízky suvenír, pôsobí pre teba ako spúšťač akéhosi filmu v hlave. Pamäť kombinuje spomienky takmer okamžite a tebe sa vynorí nostalgia aj na niečo, čo si prežil ešte v detstve. Je to úplne bežné.

Sleduj náš Instagram

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame