Apple predstavil nové MacBooky s čipom M2: Sľubujú väčší výkon a nižšiu spotrebu

Apple predstavil nové MacBooky Air s čipom M2

Apple predstavil nové MacBooky Air s čipom M2 (Zdroj: Apple)

#Už pár mesiacov sa pýtame, kedy budú predstavené nové notebooky z firmy s odhryznutým jabĺčkom? No a ten čas nastal práve na konferencii WWDC22. Apple nielenže ukázal svoje nové MacBooky Air pre rok 2022, ale vložil do nich aj svoj nový čip M2. Ten má podľa údajov z konferencie zvýšiť výkon zariadenia a zároveň znížiť jeho spotrebu.


Na Slovensko prichádza nový výrobca smartfónov: Ponúkne kvalitné 5G mobily za veľmi lákavé ceny


Dizajn podobný minuloročným Pro modelom

Po rokoch sme dostali zmenu dizajnu MacBooku Air. Podobá sa notebookom rady Pro z roku 2021, no to nie je vôbec na škodu. Aj vďaka tomu bude vážiť len 1,22 kilogramu a v zatvorenom stave bude mať len 11 milimetrov. To už sú naozaj kompaktné rozmery na tak výkonný notebook.

Nebol by to model Air, aby neprišiel hneď v niekoľkých farebných variantoch. Vybrať si môžeš medzi odtieňmi Midnight, Space Grey, Silver a Starlight. Ostáva aj uzamykanie odtlačkom prstu a po novom ponúkne MacBook Air aj nabíjanie s magnetickým konektorom.

Displej je znova ten najlepší, aký vedia v Apple ponúknuť. O niečo väčšia 13,6-palcová obrazovka s rozlíšením 2560 x 1664 pixelov má až 500 nitový jas, podporuje farebný gamut P3 a nechýba jej ani technológia True Tone, takže farby sa prispôsobia podmienkam, v akých sa nachádzaš. Rovnako ako minuloročné Pro tu nájdeme aj výstup na kameru. Len škoda, že tie porty stále zaostávajú za drahšími modelmi, sú tu len 2 USB-C porty a jack.

Nové MacBooky dostali nabíjanie magnetickým káblom
Nové MacBooky dostali nabíjanie magnetickým káblom (Zdroj: Apple)

Čo prinesie čip M2?

M2 napokon nie je taký výrazný skok, aký si mnohí mysleli. Apple už roky doťahuje svoje zariadenia len dostatočne. No napriek tomu musíme uznať, že M2 sa dnes nevyrovná žiadny iný počítačový čip (v pomere cena/výkon). Stále ide o 5-nanometrový technológiu, no zápis za oproti M1 zvýši o 50 %.

Čip M2 otvorí stále 8-jadrový procesor, avšak tentokrát až 10-jadrová grafika a rýchlejšie SSD. Aj v základnom modeli teda dostaneš hneď dva ventráky. Podľa údajov z Apple je v základe procesor lepší o 18 % a grafika o 35 %. Na skutočné potvrdenie týchto čísel si budeme musieť počkať, kým sa zariadenia dostanú do predaja.

Vďaka novému čipu však výrobca navyšuje aj operačnú pamäť. MacBook Air 2022 si budeš môcť zaobstarať aj vo verzii s 24 GB RAM, čo ti pri spomínaných kompaktných rozmeroch a nízkej hmotnosti bude závidieť asi každý. Air sa už posúvajú poriadne dopredu a už dávno nie je len „alternatíva“ ultrabooku, ale poriadny stroj na profesionálnu prácu. Zádrhelom sa však môže stať cena na Slovensku.

Dizajn sa podobá na minuloročné modely Pro
Dizajn sa podobá na minuloročné modely Pro (Zdroj: Apple)

Cena ťa nepoteší

Na americkom trhu sa nové MacBooky Air budú predávať od 1199 dolárov, čo je vcelku prijateľná cena za základný model. V podstate zmenil model Air na odľahčený Pro a vybrať si medzi nimi musí byť dnes pre nejedeného Apple fanúšika ťažké. Všetko však kazia európske ceny.

Základný model Air s M2 bude na Slovensku stáť 1499 eur. Pri upgrade sa budú ceny navyšovať nasledovne:

  • 10-jadrová grafika miesto 8-jadrovej + 120 eur
  • 512 GB úložisko miesto 256 GB + 230 eur
  • 1 TB miesto 256 GB + 460 eur
  • 2 TB miesto 256 GB + 920 eur
  • 16 GB RAM miesto 8 GB + 230 eur
  • 24 GB RAM miesto 8 GB + 460 eur

Na tieto ceny upgradov sme si už pri Apple produktoch zvykli, podobne sa naceňovali aj výrobky s čipom M1. Ak sa teda rozhodneš pre najvýkonnejšiu verziu MacBooku Air, zaplatíš pokojne aj tri tisícky. Ak pre základ, čaká ťa polovičná cena.


Chceš byť nonstop v obraze?

Zdroj: hashtag.sk, apple.com
Odporúčame