Pikošky zo sveta kníh: Toto je 13 zaujímavostí, o ktorých si doposiaľ určite netušil

dievča číta na gauči knihu

O týchto zaujímavostiach si určite doposiaľ nepočul (Zdroj: Unsplash)

#Ľudia milujú čítanie. Mnoho z nás má v čase obmedzeného vychádzania nos permanentne strčený v knihách. Knihomoli jasajú. Konečne majú dostatok času dohnať zameškané. Tí menej šťastní sa do čítania musia nútiť. Či už patríš do prvej alebo druhej skupiny, veríme, že ťa potešia pikošky zo sveta kníh, ktoré sme dnes pre teba vypátrali. Príjemnú zábavu!

#1 Priemerne prečítame 4 knihy za rok. Ako si na tom ty?

#2 Bojíš sa, že nebudeš mať čo čítať? Možno je na príčine Abibliophobia, iracionálny strach z toho, že ostaneš bez zásoby kníh. Touto fóbiou pravdepodobne trpí nejeden knihomoľ.

#3 V Harvardskej univerzitnej knižnici sa nachádza niekoľko kníh viazaných v ľudskej koži. Tieto knihy boli viazané lekármi.

#4 Za tlač kníh môžeme vďačiť Johannovi Gutenbergovi, ktorý vymyslel nový spôsob tlačenia kníh. Dovtedy sa používala takzvaná bloková tlač, ktorá bola finančne náročná. Vďaka jeho vynálezu sa knihy stali dostupnejšie pre širšiu verejnosť. Prvou tlačenou knihou sa stala Biblia, ktorá bola vytlačená v roku 1454.

biblia
Biblii patrí niekoľko prvenstiev (Zdroj: Pixabay)

#5 Každoročne sa vytlačí približne 755 755 nových titulov. Ešte stále máš pocit, že nemáš čo čítať?

#6 Aby bol text knihy dobre čitateľný, je potrebné sa aspoň z času na čas vyhnúť komplikovaným, dlhým súvetiam. To však neplatí o Viktorovi Hugovi, francúzskemu spisovateľovi, ktorý v románe Bedári použil vetu zloženú z 805 slov. Ak ťa zaujíma, môžeš si ju prečítať TU.

#7 Najväčšou tlačenou knihou na svete je brazílska verzia knihy Malý princ, ktorá sa môže pochváliť úctyhodnými rozmermi. Otvorená na šírku meria 3,08 metra, na výšku meria 2,01 metra. Vďaka tomu sa v roku 2007 dostala aj do Guinessovej knihy rekordov.

#8 Nechce sa ti učiť? Buď rád, že máš vôbec takú možnosť. Nikdy sa nenaučí písať ani čítať približne jeden človek z piatich na planéte.

#9 Najdrahšia kniha, aká sa vôbec kedy predala, stála neuveriteľných 30,8 miliónov dolárov. Jej majiteľom sa stal Bill Gates. Kniha sa volá Codex Leicester a napísal ju sám Leonardo Da Vinci.

#10 Z jedného stromu sa môže vytlačiť približne 50 kníh. Nie je to až tak veľa. Ak chceš zachrániť stromy, siahni radšej po e-knihách. Tie sú predsa len ekologickejšie.

strom
Jeden strom alebo 50 tlačených kníh (Zdroj: Pexels)

#11 Predsa len dávaš prednosť tlačeným knihám, pretože miluješ ich jedinečnú vôňu? Tak pravdepodobne trpíš bibliosmiou. Nie je to však nič životunebezpečné.

#12 Prvou knihou, ktorá bola napísaná na písacom stroji, bola kniha s názvom Dobrodružstvá Toma Sawyera. Jej autor, Mark Twain, musel mať pri jej písaní obrovskú trpezlivosť.

#13 Najčítanejšou knihou na svete je Biblia. Druhou je Quotations from Chairman Mao Tse-tung, na treťom mieste skončil Harry Potter.

Odporúčame