Štýlové ovocie nabité vitamínmi: Zdravé zuby, žiadna únava a to nie je všetko

pixbay.com

#Čakárne u doktorov sa výrazne napĺňajú, ľudia chodia do lekárne častejšie, ako do potravín a chorobnosť sa v tomto období drasticky rozmáha.

Bojovať nielen proti chrípke sa dá ovocím. A na TOTO ovocie používajú odborníci samé superlatívy. Kivi pochádza z Číny, ale dnes sa pestuje v rôznych lokalitách na svete. Na Slovensku je známe predovšetkým zelené kivi, ale rozlišuje sa aj tzv. zlaté, ktoré je sladšie. Patrí k najlepším a najzdravším potravinám na svete. Pozrite sa na fantastické účinky kivi, o ktorých ste rozhodne doteraz nevedeli.

1. Zdroj vitamínu

Kivi je priam nabité vitamínmi. Obsahuje céčko, horčík, draslík, vápnik.  Dajte si jedno kivi a získate tak množstvo vitamínov, ktoré sú blahodarné pre ľudský organizmus. Len pre zaujímavosť, kivi obsahuje niekoľkonásobne viac vitamínov, ako napríklad pomaranč či banán.

unsplash.com

2. Krásne vlasy, zdravé zuby

Nielen ženy ocenia účinky kivi. Vďaka zinku, ktorý je v ňom obsiahnutý, sa posilňujú nechty aj vlasy. Výborne prospieva aj pleti a čo viac, kivi môžete využiť aj pri príprave rôznych domácich masiek.

unsplash.com

3. Energia

Či už ste študenti alebo pracujúci, energiu potrebujú všetci. Práve kivi je podávané aj vrcholovým športovcom ako zdroj energie, ktorý bojuje proti únave. Navyše, konzumácia kivi je doporučovaná aj počas skúškového obdobia, pretože pôsobí protistresovo.

4. Zdravie

Zelené ovocie pomáha nielen pri bežnom nachladnutí, ale aj pri boji s rakovinou. Chráni srdce, znižuje cholesterol a tiež pomáha našim očiam. Kivi sa využíva aj pri obličkových kameňoch, ktoré dokážu svojou bolesťou veľmi obmedziť život jednotlivca.

5. Vedci nad ním jasajú

Kivi je podľa vedcov nutrične dokonalé ovocie. Ďalšie štúdie, ktoré sa uskutočnili na Ruthgersovej univerzite uvádzajú, že kivi je najvýživnejším ovocím na svete.  A aby toho nebolo málo,  kivi sa dostalo na zoznam pesticídmi najmenej kontaminovaných potravín sveta.

6. Diéta

Malé ovocie, ktoré je všestranne využiteľné. Jeho výborné účinky sú neoceniteľné aj pri diétách a to vďaka tomu, že má málo kalórií, veľa vitamínov a ako sme už uviedli vyššie, funguje ako dobíjač energie.

Tipy

  • Kúpiť dobré kivi dá vcelku námahu. Najlepšie je, ak je mierne mäkké. Vtedy ho ľahko prekrojíte na dve polovičku a zjete pomocou lyžičky. Pokiaľ je ešte tvrdé, nie je úplne dozreté a jeho chuť je kyslejšia.
  • Kivi je výborným doplnok pri príprave koláčov, ovocných šalátov alebo smoothies.
  • Niektoré odrody kivi sa dajú dopestovať aj u nás.
  • Pokiaľ chcete preraziť ako food bloger, zakomponujte do svojich fotografií kivi. Patrí k ovociu, ktoré najlepšie vynikne na fotografiách.
Odporúčame