Sladká pochúťka nášho detstva: Takto pripravíš najlepší puding na svete

žena a muž v kuchyni pri ppočítači

Puding si získal popularitu pre skvelú chuť a jednoduchú prípravu. (Zdroj: Freepik.com)

#Kto by zabudol na tie čarovné chvíle. Mama alebo starká dala variť mlieko a zo špajzky vytiahla známe vrecko pudingu. Nech už si patril k večným „čokomilcom“, alebo si bol verným fanúšikom voňavej vanilky, určite bol súčasťou aj tvojho detstva. Spoznaj príbeh obľúbenej sladkej dobroty a inšpiruj sa originálnymi receptami.

Slovenská tradícia na lyžičke

Keď nebolo doma žiadnej sladkosti či koláča, v každej skrinke sa našiel aspoň jeden puding. Vždy sme chceli priložiť ruku k dielu a aspoň na moment sa cítiť dôležito ako dospelí. Usilovne sme miešali voňavý prášok vo zvyšku mlieka, až kým sa nerozpustili všetky hrudky. A žiadny kupovaný sa nikdy nevyrovnal tomu pravému, doma robenému.

Možno ho aj ty vnímaš ako naše dedičstvo, ktoré si odovzdávame z generácie na generáciu. Vieš, že vôbec nie si ďaleko od pravdy? Slováci majú totiž najväčšiu spotrebu pudingov na hlavu! Niet sa čo diviť, veď tradícia pudingov Dr. Oetker siaha ešte do medzivojnového Československa – vyrábať sa začal na jeho území v roku 1923. Do dnešného dňa prebieha celá produkcia na Slovensku, vo výrobnom závode Boleráz.

Puding chutí deťom každej generácie (Zdroj: Freepik.com)

Zvládneš to bez kožky aj hrudiek

Na prvý pohľad superjednoduchý dezert, no potom to príde – hrudky, koža na povrchu či strata fantázie, čo do pudingu pridať. Máme pre teba zopár zlepšovákov, s ktorými sa ti vždy podarí.

Ten najlepší puding bez kože: Ihneď po uvarení a naliatí do misiek či pohárov ich zakry potravinárskou fóliou tak, aby sa dotýkala pudingu. K vrchnej časti sa nedostane vzduch, a teda nevznikne ani koža. Pomôže aj, keď ho posypeš práškovým cukrom.

Už žiadne hrudky: Riaď sa pokynmi na obale. Vždy si pudingový prášok rozmiešaj v troške studeného mlieka, až potom zmes prilej do zovretého. Použi skôr metličku ako varešku, tá si s hrudkami poradí lepšie. Puding var za stáleho miešania na miernom plameni.

Zbohom, pripálenina: To s tým miešaním myslíme smrteľne vážne! Ak si čo i len na moment odskočíš, spodok sa pripáli. Nielenže ti môžu vzniknúť nové hrudky, ale celý puding bude chutiť ako zhorená kôrka od chleba. A to fakt nechceš.

Piškóty sú základ, ale buď trošku kreatívny: Najväčšou výhodou pudingu je, že si ho môžeš pripraviť na milión spôsobov. Piškóty môžeš zlepiť domácim džemom, prihodiť medzi ne koliesko banána alebo jahody. Výborné sú aj zavárané mandarínky alebo broskyne posypané škoricou. Vrch ozdob šľahačkou, čerstvým ovocím či nastrúhanou čokoládou.

Dvojfarebné duo pre pokročilých: Keď si frajer, priprav si dvojfarebný puding. Zvládneš to jednoducho. Najskôr uvar jednu príchuť, napríklad čokoládovú, a nalej ju do misiek či pohárov. Počkaj, kým vychladne, a potom na ňu nalej druhý puding. K čokoládovému sa skvele hodí vanilkový, ale môžeš aj experimentovať.

S našimi radami bude tvoj puding vždy dokonalý (Zdroj: Unsplash)

Nové variácie pudingu – proteínové, bezlepkové a plné nových chutí

Tradičné pudingy Dr. Oetker si zrejme väčšina z nás pamätá v príchutiach vanilka či čokoláda. Experimentátori možno niekedy skúsili vábivú jahodu alebo malinu v ružovej farbe. Dnes už nájdeš v obchode aj odvážnejšie chute, ako napríklad citrón, kokos alebo mandľa.

Svoju variáciu majú dnes aj milovníci pudingov s gluténovou intoleranciou. V regáloch obchodov po novom nájdeš čokoládovú a vanilkovú príchuť aj v bezlepkovej verzii. Takýto puding si môžeš pokojne pripraviť takisto v bezlaktózovej verzii s rastlinným mliekom, a výborný vegánsky dezert je na svete!

Pokiaľ aj ty patríš k typom, čo neobsedia a neustále sa hýbu, je pre teba ako stvorený proteínový puding. Obsahuje až 22 % proteínu, čiže ho oceníš napríklad po cvičení alebo ako výživnejšiu desiatu či olovrant.

Pozri si chutné tipy – nájdeš medzi nimi dobrotu pre vegánov, bezlepkáčov aj aktívnych ľudí s proteínovou verziou.

Vegánske mafiny s citrónovým krémom 

Prísady:

  • 190 g hladkej múky
  • 100 g trstinového cukru
  • 1 ½ ČL kypriaceho prášku
  • 1/2 ČL sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • 240 g plnotučného kokosového mlieka (plechovka, vymixované separátne v miske po vybratí z plechovky)
  • 2 PL javorového sirupu
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • 1 ½ PL jablčného octu

Na krém:

Na ozdobenie:

  • Finesse Dr. Oetker

Príprava:

V mise zmiešame múku, cukor, kypriaci prášok, sódu a soľ. V ďalšej miske vymiešame kokosové mlieko, sirup, extrakt a jablčný ocot. Potom vylejeme tekuté ingrediencie k suchým a vymiešame do hladka. Nanesieme do mafinových košíčkov a pečieme 15 minút.

Na prípravu krému uvaríme puding s mliekom podľa návodu na obale. Odstavíme a za občasného zamiešania ho necháme vychladnúť. V mise vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni maslo s cukrom, postupne pridávame vychladnutý puding a zmes vyšľaháme dohladka. Nanesieme na mafiny a ozdobíme.

Vegánske mafiny s citrónovým krémom (Zdroj: Dr. Oetker)
Vegánske mafiny s citrónovým krémom (Zdroj: Dr. Oetker)
Pre bezlepkáčov: Horúci čokodrink s marshmallow

Prísady:

Na ozdobenie:

  • 1 balíček cukríkov marshmallow (100 g)

Ešte potrebujeme:

  • dezertné poháre

Príprava:

Na prípravu drinku uvaríme riedky puding s ryžovým a kokosovým mliekom a trstinovým cukrom podľa návodu na obale. Puding rozdelíme do pohárov a necháme mierne vychladnúť. Povrch ozdobíme cukríkmi marshmallow.

Horúci čokodrink s marshmallow je ako zo sna! (Zdroj: Dr. Oetker)
Plný bielkovín pre aktívnych: Proteínový puding v jedlej miske

Prísady na misku:

  • 1 pohár ovsených vločiek
  • 0,75 l pohár mandlí alebo iných orechov
  • 0,25 l pohár kokosového oleja
  • 7 datlí
  • 50 ml ovseného mlieka alebo vody
  • 2 PL chia semienok

Prísady na puding:

Ešte potrebujeme:

  • formu na mafiny (12 kusov)
  • elektrický mixér alebo multifunkčný krájač

Príprava:

Na prípravu jedlej misky v mixéri ostrým nožom nasekáme najemno najprv mandle alebo iné orechy. Pridáme ovsené vločky, datle, 2 lyžičky chia semiačok, 50 ml ovseného mlieka, kokosový olej a mixujeme.

Hmotu rovnomerne rozdelíme do vymastených foriem na mafiny a prstami vyformujeme košíčky. Pečieme pri teplote 180 °C cca 15 minút, záleží na hrúbke a veľkosti košíčkov. Necháme vychladnúť a plníme pudingom, ktorý si pripravíme podľa návodu.

Proteínový puding v jedlej miske je super snack (Zdroj: Dr. Oetker)

SPOZNAJ VŠETKY PRÍCHUTE DR.OETKER PUDINGOV

Advertoriál pripravený v spolupráci s Dr. Oetker.

Zdroj: Dr. Oetker
Odporúčame