ROZHOVOR Helenine sladké pečenie sledujú desaťtisíce: Chcela som ukázať, že sa dá maškrtiť aj zdravo

Zdroj: Helena Opálená

#Mnoho ľudí je presvedčených, že pečenie sladkých dobrôt je spojené s prejedaním sa a priberaním. Študentka Helena Opálená však mala od začiatku na vec trochu iný pohľad. Potom, čo sa aktívne začala venovať zdravému životnému štýlu, sa rozhodla, že spojí pečenie a zdravé suroviny.

Výsledok na seba nenechal dlho čakať a jej tvorbu v súčasnosti sleduje na Instagrame už vyše 53-tisíc ľudí, množstvo followerov má aj na sieti Daybyme. O jej začiatkoch, zákulisí pečenia i plánov do budúcnosti si prečítaš v nasledujúcich riadkoch nižšie.

Zdroj: Helena Opálená

Na internete sa prezentuješ hlavne cez fotografie dobrôt každého druhu. O tebe však toho až tak veľa nevieme. Prezradíš nám niečo o sebe?

Som študentka dennej formy štúdia na Fakulte ekonomiky a manažmentu v Nitre, študujem účtovníctvo. Momentálne som na konci druhého ročníka. Bývam neďaleko od Nitry, v meste Vráble.

Kedy ti ulahodilo pečenie? Mala si už od začiatku tendenciu piecť zo zdravých surovín? 

Žijem zdravším životným štýlom už pár rokov. Zdravšie pečenie sa k tomu pridalo približne dva roky dozadu.

Spomenieš si ešte na svoj prvý výtvor?

Boli to torty, bábovky, zdravšie raňajky, vlastne jedlá, ktoré robím a pridávam doteraz. Na svoje začiatky spomínam rada a pamätám si ich úplne presne, keďže to nebolo tak dávno, približne rok a pol dozadu. Takisto viem, aké jedlá som pridala medzi prvými. Stále sú totiž zverejnené a ja sa na ne rada pozerám, lebo viem, ako veľmi som za ten krátky čas pokročila.

Kedy si sa rozhodla ísť s kožou na trh a uverejňovať fotografie svojich výtvorov spolu s receptami na sociálnych sieťach? Fotila si aj niekedy predtým?

Nie, nikdy predtým som nefotila, ak nerátam klasické dovolenkové a rodinné fotenia, no pamätám si to presne. Účet na Daybyme som si založila v lete 2017 a presne 10. októbra 2017 som si vytvorila Instagram s názvom mystoryofcooking.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa mystoryofcooking (@mystoryofcooking),

Za niečo vyše roka sa ti podarilo vytvoriť 50-tisícovú komunitu sledovateľov. Neprekvapil ťa trochu takýto úspech?

Takýto záujem som určite nečakala. Som veľmi rada, že za tak krátky čas som oslovila tak veľa ľudí. Je to dôkaz toho, že to, čo robím, robím správne. Robím to hlavne rada, napĺňa ma to a som sa seba naozaj hrdá.

Cítiš aj nejakú zodpovednosť?

Určite áno a práve preto sa vždy snažím pridávať zaujímavé, lákavé, chutné recepty, ktoré sú v zdravšej verzii. Nepridám na svoj Instagram niečo, čo mi nechutí, čo nevyzerá podľa mňa dobre alebo niečo, čo nie je aspoň trochu zdravšie ako klasické recepty.

Spomínala si Daybyme. Čo sa ti na tejto sieti zapáčilo?

Daybyme mi neskutočne pomohlo. Zdieľali moje fotky od úplného začiatku a robia to až doteraz. Aj im vďačím za to, kde som teraz. Ako som spomínala, sem som začala pridávať fotky dokonca skôr ako na Instagram. Daybyme ma oslovilo svojím zameraním a obsahom. Chcela som byť ich súčasťou.

V čom vidíš najväčší rozdiel medzi touto sieťou a Instagramom?

Hlavne v tom, že Instagram mystoryofcooking je moje dielo, moje hobby. Som to ja. Daybyme je komunita tisícok ľudí, ktorí sa vzájomne inšpirujú a motivujú. A ja svojou troškou do tejto komunity rada prispievam.

Všetky recepty si vymýšľaš sama, alebo hľadáš inšpiráciu aj medzi inými? Predsa len, vymýšľať takmer každý deň niečo nové musí byť poriadna drina.

Recepty si vymýšľam sama. Párkrát sa stalo, že som robila recept podľa niekoho iného, ale to som uviedla v popise. Inšpiráciu na nové nápady hľadám na sociálnych sieťach, alebo mi len tak niečo napadne. Ale recepty si už tvorím a upravujem v hlave sama.

Pokiaľ by si zo všetkých receptov mala vybrať svoj najobľúbenejší, ktorý by to bol?

Tých je určite viac, ale keď si mám vybrať, tak čokoládovo-kokosový rez či orechovo-medový rez sú moji favoriti.

Zdroj: Helena Opálená

Internet nie je vždy ružovým miestom plným porozumenia. Stretla si sa niekedy s negatívnymi reakciami na svoju tvorbu?

99% komentárov pod mojimi príspevkami tvoria komplimenty, ktoré píšu pozitívni ľudia. Za tých ľudí som vďačná a denne mám aj kvôli nim úsmev na tvári.

To jedno percento sú ľudia, ktorým občas niečo nepríde zdravšie. Vždy im odkazujem len jedno – ja sa nesnažím piecť tak, aby to bolo dokonale zdravé a fit. Vybrala som si zlatú strednú cestu. Chcem, aby moje výtvory aj chutili, ale aby boli tiež odľahčené a zdravšie. Myslím dlhodobo a viem, že toto je tá správna cesta pre udržanie si zdravšieho životného štýlu s úsmevom na tvári, bez zbytočných prísnych diét, odopierania si a negatívnej energie.

V čom vidíš oproti svojim začiatkom najväčší rozdiel?

Určite ho vidím a je obrovský. Či už len v samotnej chuti, výzore, cez fotky, ktoré som na začiatku fotila telefónom. Rozdiel vidím aj na sebe, som viac komunikatívna, otvorená voči ľuďom, samostatnejšia a pozitívnejšie naladená.

Naučila som sa čerpať pozitívnu energiu z každého krásneho komentára či správy a tiež sa ľahko povzniesť nad negativitou či kritikou. Tej je na mojom Instagrame minimum. Instagram za ten krátky čas nezmenil len moje pečenie, nápady či fotky, ale aj mňa, moju osobu a pohľad na svet. V tom dobrom samozrejme.

Zdroj: Helena Opálená

Zladiť štúdium a všetky povinnosti s týmto projektom musí byť náročné…

Zo začiatku mi nebolo všetko jedno. Hlavne počas skúškového obdobia, kedy Instagram obmedzujem na minimum. Mám svoje priority, viem čo chcem v živote robiť a nechcem,  aby mi to všetko prerástlo cez hlavu. Som veľmi rada, že študujem niečo, čo ma baví a chcem sa tým v budúcnosti aj živiť. Zároveň pečenie a zdieľanie mojich receptov na Instagrame ma napĺňa, baví a hlavne to robím rada. 

Pečieš popri tom všetko aj na objednávku, alebo iba pre potešenie seba a svojho okolia?

Na objednávku nepečiem. Pečiem len pre svoje potešenie, pre rodinu, priateľa, kamarátky či spolužiačky.

V čom vidíš najväčší rozdiel medzi pečením zo zdravých surovín a tých bežných? Myslíš, že ľuďom konečne začína viac záležať na dobrom a hlavne zdravom životnom štýle? 

Snažím sa klasickú múku nahradiť proteínom, kokosovou či špaldovou múkou alebo ovsenými vločkami. Biely cukor nahrádzam medom či bezkalorickým sladidlom. Maslo, mascarpone, smotany či tučné tvarohy nahrádzam ricottou, ľahším tvarohom, pudingmi či orieškovými maslami. Rada pridávam do pečenia aj zdravšie tuky v podobe rôznych orieškov či kokosu. Tiež uprednostňujem to, čo dá naša záhrada, v podobe orieškov, ovocia či medu, pretože viem, že to je 100% kvalita. Všetko sa dá, len treba chcieť. Myslím, že keď človek zistí o čom zdravšie pečenie je, čo všetko sa dá čím nahradiť, určite začne žiť zdravším životným štýlom. Nesnažím sa robiť jednotvárne recepty bez chuti, lebo to je presne to, čo odrádza od zdravej stravy mnoho ľudí.

Zdroj: Helena Opálená

Je možné udržať si štíhlu postavu a jesť pri tom sladké?

Jesť sladké a udržať si pritom štíhlu postavu bolo hlavným dôvodom založenia môjho Instagramu. Chcela som ľuďom ukázať, že sa dá maškrtiť aj zdravo a nejesť pri diéte len šaláty. Samozrejme, všetko treba s mierou, lebo keď nahradím v recepte bielu múku napríklad orieškami neznížim jej tým kalórie, práve naopak. Avšak z hľadiska zloženia je na tom jedlo určite lepšie.

Chystáš do budúcnosti nejaké novinky, alebo si spokojná so svojím zaužívaným formátom?

Neustále napredovanie ma posúva vpred. Nechcem zostať na jednom bode a začať stagnovať. Mám pár nápadov, ktoré chcem v krátkej budúcnosti zrealizovať. Som spokojná s tým čo robím teraz, ale nezostala by som s tým istým spokojná aj o pár mesiacov. Preto sa chcem naďalej rozvíjať v tom, čo ma baví a zanechať tak ľuďom ešte krajší a kvalitnejší odkaz.

Nezabudni Helenu sledovať na jej Instagramovom profile mystoryofcooking a Daybyme!

Odporúčame