Domov » Všetky » Lifestyle » Gastro » Prichádza koniec čokolády? Vyzerá to tak, že kvôli klimatickým zmenám o ňu prídeme

Prichádza koniec čokolády? Vyzerá to tak, že kvôli klimatickým zmenám o ňu prídeme

Prichádza koniec čokolády? Vyzerá to tak, že kvôli klimatickým zmenám o ňu prídeme

Zdroj: pixabay.com

#Takmer všetci milujeme sladkosti. Mnohí z nás si nevedia život bez čokolády ani predstaviť. No tak sa zdá, že by sme si na absenciu tejto sladkosti mali pomaly, ale isto zvykať. Podľa vedcov jej zásoby a samotná výroba skončí oveľa skôr, než by sme čakali.

O 32 rokov sa všetko zmení

A mnohí z nás to pocítia na vlastnej koži. Veď rok 2050, v ktorom už nebude existovať čokoláda, nie je až tak ďaleko. Čo bude príčinou tejto „katastrofy?“ V prvom rade sú to klimatické zmeny, ktoré mnohí tvrdohlavo ignorujú. Skaza sa bude týkať predovšetkým kakaových bôbov, ktoré sú nevyhnutné pre výrobu kvalitnej čokolády.

S Jóbovou zvesťou prišli vedci z univerzity v Kalifornii, ktorí sa spojili so spoločnosťou na výrobu cukroviniek Mars. Táto trošku nezvyčajná spolupráca však podľa všetkého bude mať zmysel. Spoločne sa pokúsia geneticky modifikovať semená kakaovníka, a to tak, aby ho farmári dokázali vypestovať aj v prostredí, v ktorom by normálne nemal šancu prežiť.

Boj za záchranu čokolády

Zdroj: pixabay.com

Vedci už začali robiť prvý výskum, pričom na genetickú modifikáciu génov použili technológiu CRISPR.  Vedúca výskumného tímu, genetická inžinierka Myeong-Je Cho, poctivo sleduje experimenty, ktoré sú nevyhnutné pri modifikácii novej odrody kakaovníka. Ak všetko pôjde podľa plánu, modifikovaný kakaovník nebude potrebovať veľa vody, a dokáže odolať aj čoraz zvyšujúcemu sa množstvu pesticídov, bez ktorých sa nezaobíde takmer žiadny farmár.

V súčasnosti je kakaovník veľmi háklivou plodinou, ktorá vyžaduje špecifické podmienky. Preto je tak žiadanou a kakaovníkové plantáže sú vyťažené na maximum. Najviac čokolády, ktorá sa určite nájde aj vo vašej domácnosti, pochádza z Pobrežia slonoviny a Ghany. No aj to sa môže čoskoro zmeniť

Zdroj: pixabay.com

Stratu pocíti obrovské množstvo pestovateľov

Pre nás je čokoláda len pochutina, no pre mnohých je pestovanie kakaovníka otázkou života a smrti. Klimatické zmeny rapídne znižujú úrodu, pričom v budúcnosti to bude ešte oveľa horšie. Spoločnosť Mars sa však zaviazala urobiť všetko preto, aby čokoláda nevymizla z pultov obchodov úplne. V septembri sa zaviazala k investícii jednej miliardy dolárov, ktoré sa použijú na genetickú modifikáciu tejto plodiny.

Ostáva nám veriť, že sa aj budúce generácie dožijú tejto pochúťky. Bola by to škoda, keby načisto vymizla.

Zdroj: independent.co.uk
Autor: #Mia