Pestrofarebné maľby v uliciach, vínny labyrint aj história plná mučenia: Toto talianske mestečko sa oplatí vidieť

Dozza je ako otvorená galéria (foto: Zuzana Z)

#Ako premeniť ospalú dedinku na miesto, ktoré bude ľudí priťahovať ako magnet? V Taliansku neďaleko Bologne na to našli jednoduchý návod – spojili všetko výnimočné, čím tento región prekvitá. Pestrofarebná Dozza vďaka tomu rozveselí aj upršaný deň.

Jedna z najkrajších dedín

Zaraďuje k 100 najkrajším historickým dedinkám Talianska (Borghi più belli d’Italia). Stredoveké miesto získalo svoj názov naozaj svojsky. Kedysi tu bol nedostatok vody, preto postavili dnes už neexistujúci akvadukt. Miestu dali názov Dozza – z latinského dutie – sprcha alebo žľab, ktorý privádza vodu. Harmonickú tvár dedinky dopĺňajú všadeprítomné kvety a dláždené ulice, v ktorých si predavači krátia chvíle čítaním kníh, popíjaním kvalitného espressa alebo temperamentným rozhovorom. Pod arkádami často sedia maliari, ktorí si krásu Dozzy snažia zvečniť vo svojich skicároch.

Umelci si v Dozze radi rozložia svoje farby a skicáre (foto: Zuzana Z)

Umenie pod holým nebom

Akonáhle prekročíš jej hradby, ocitneš sa v galérii pod holým nebom, ktorá má otvorené nonstop. Domy v teplých horčicových, tehlových a bordových tónoch sa tu zmenili na plátna pripravené pre maliarov. V 60. rokoch v Dozze prvýkrát zorganizovali súťaž, v rámci ktorej si umelci rozložili svoje štetce a rebríky priamo na uliciach a ozdobili fasády budov motívmi úzko spätými s legendami regiónu Emilia Romagna. 

Photo by Loris Silvio Zecchinato/Flickr

Z festivalu Biennale del Muro Dipinto sa stala oslava umenia, ktorá sa v dedine na miernom pahorku opakovala každý párny rok až do roku 1974. Dovtedy sa svojej maľby, fresky či mozaiky dočkala takmer každá stena. Veľkú bránu strážia krídla anjela, tmavá arkáda sa zmenila na hviezdne nebo, vežu s hodinami zdobí obor a z budovy pošty padajú obálky a listy. Dnes je v Dozze vyše stovka diel, jej premena sa však ešte neskončila. „Každé dva roky porota vyberie najlepšie dielo, ktoré pomocou špeciálnej techniky prenesie do hradnej galérie. Takto sa uvoľní miesto na novú maľbu v uliciach Dozzy, ktorú zaplní vybraný umelec. Najbližšie sa tak stane v septembri 2020,“ približuje naša usmiata sprievodkyňa Naima.

Photo by Caba2011/Wikimedia Commons

Tip: Naplánuj si návštevu Dozzy na obdobie medzi májom a septembrom, kedy sa tu koná mnoho festivalov spojených s hroznom a vínom alebo s maľbami. Z Bologne sa sem dostaneš za necelú polhodinku.

Po stopách mučeníckej grófky

Jej neodmysliteľnou súčasťou je Rocca Sforzesca. Bývalá strohá pevnosť, ktorá strážila strategickú cestu Via Emilia, sa po nariadení grófky Cateriny Sforza zmenila na opevnený zámok. V 16. storočí ho zas rodina Malvezzi-Campeggi premenila na vznešený renesančný palác s pompéznymi dekoráciami. Obývali ho až do roku 1960, kedy ho zverili do rúk obce. „Predtým však posledný majiteľ predal všetok nábytok, a tak mali čo robiť, kým zámok otvorili vo forme múzea,“ vysvetľuje sprievodkyňa.

Dnes sa tu môžeš prechádzať cez noblesné izby či lodžiu s elegantnými stĺpmi a starobylými freskami. Na prízemí im kontrastuje väznica a mučiareň s pôvodným náradím (grófka Sforza bola údajne majsterkou v mučení mužov), z veží sa naskytá panoramatický výhľad na okolité vinice a údolie rieky Sellustra. A možno tu stretneš aj grifa – mýtického tvora – napoly leva, napoly orla, ktorý pije z prameňa. Ten vládne v znaku Dozzy už celé stáročia. 

Zámok Rocca Sforzesca (foto: Zuzana Z)

Labyrint pre milovníkov vína

Najväčšie prekvapenie však zámok ukrýva v podzemí. Z Dozzy sa stalo sídlo Enoteca Regionale dell’ Emilia Romagna – vínotéky, ktorá združuje créme de la créme všetkých vín tohto regiónu. Na nekonečných poličkách sa tu v labyrinte pivničných chodieb k sebe túli vyše tisíc značiek, ktoré prešli prísnym výberom špeciálnej someliérskej komisie.

V Regionálnej vínotéke Emilia Romagna sú vystavené najlepšie vína od 300 lokálnych vinárov (foto: Zuzana Z)

„Išlo o nápad študenta obchodu na Univerzite v Bologni, ktorý pripravil projekt o mieste s rešpektom pre tradíciu. Región Emilia Romagna je bohatý na rozlične odrody hrozna – rastie ich tu vyše 300 druhov – od Sangiovese, cez Albanu, až po Trebbiano. Je to kraj vinárov, už oddávna tu takmer každá rodina vyrábala víno. Nemali žiadnu inú možnosť, ako sa uživiť,“ hovorí riaditeľ združenia Maurizio Manzoni v tlmene osvetlenej pivnici, kde kedysi rodiny Malvezzi a Campeggi skladovali rôzne delikatesy. Dnes sa tu konajú zážitkové degustácie, víno si môžeš sa žetóny načapovať aj priamo zo špeciálnych strojov.

Photo by Alessio Mingiardi/Wikimedia Commons

Gastro tipy, ktoré sa ti zídu

Región Emilia Romagna na severovýchode Talianska je známy aj pod prezývkou Údolie jedla. Povoľ teda opasok a smelo ochutnávaj!

  • Napríklad tagliatelle, ktoré chutia výborne s bravčovým ragú – áno, presne ten štýl, ktorý obľubujeme ako bolonske špagety a Taliani z toho majú riadne nervy.
  • Garganelli sú makaróny rolované na špeciálnej drevenej mriežke.
  • Tortelli sú plnené ricottou a šalviou.

Všetky cestoviny v Dozze sú nekompromisne ručnou výrobou. Doplň ich mäkkým syrom squaquerone, ovčím syrom pecorino di fossa alebo typickým tenkým „chlebom“ tohto regiónu – piadinou.

Pestrofarebná Dozza (foto: Zuzana Z)
Zdroj: Hashtag.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *