Odvážny potravinový projekt: Ľudia sú pri platení vystavení vlastnému charakteru

Foto: unsplash.com

#Aj keď zo všetkých strán počúvame, aké je to na Slovensku hrozné a ľudia nemajú dostatok peňazí, stačí sa ísť pozrieť do nákupných centier, obzvlášť do supermarketov s potravinami. Nákupné košíky majú ľudia naplnené po samotný okraj a to nielen základnými potravinami ale jedlom od výmyslu sveta. Pod vplyvom marketingu a vidinou zárobku sú supermarkety stále viac a viac zásobované potraviny. Čo ale s tými, ktoré sa nespotrebujú alebo im končí záručná doba? Hovoríme o tonách potravín, ktoré často končia na skládkach, keďže sa už nesmú predávať.

V Toronte, najväčšom meste Kanady,  ale prišli s odvážnym projektom. Jagger Gordon, ktorému sa v hlave zrodila skvelá myšlienka, chce bojovať nielen proti nadmernému plytvaniu jedlom, ale tiež sa snaží zmeniť nakupovacie návyky ľudí. Na základe toho sa otvorila predajňa Feed It Forward, kde sú potraviny dodávané od iných supermarketov. Ide o také, ktorým sa blíži koniec záručnej doby alebo nespĺňajú iné stanovené požiadavky na predaj.

Čo je ale zarážajúce, predajňa funguje na princípe – zaplať koľko môžeš. Pri jedle nenájdeš žiadne cenovky a je iba na tebe, koľko za potraviny necháš pri pokladni. Ak nič nemáš, nevadí. Avšak je to ošetrené aby sa systém nezneužíval a to tak, že ak nemáš čím zaplatiť, zobrať si môžeš iba jedno jedlo. Je tak na charaktere každého človeka, ako sa zachová pri platení.

 

Odporúčame