Čiližrút ochutnal jarné menu vo FACH: Pod vedením šéfkuchára Mateja Tuhého ide o jedno z najlepších bistier v Bratislave

FACH, Bratislava.

Zdroj: Čiližrút

#FACH Bistro má teraz fakt krásne menu, a preto je čas na návštevu a krátke hodnotenie. Menu, v ktorom je opäť cítiť posun a chuť pracovať a rozvíjať remeslo. Je jarné, je hravé, plné farieb a hlavne by som ho najradšej mal celé naraz vo forme maličkých porcií. Tak dobre to znie.

FACH bistro, Bratislava
FACH je v Bratislave absolútne vychytený podnik (Zdroj: Čiližrút)

FACH BRATISLAVA má nádherný v severskom štýle ladený priestor v srdci Bratislavy na rohu Ventúrskej a Zelenej ulice. V historickej budove Mozartovho domu sa stretávajú remeslá bistra, pekárne, juice shopu a dychberúceho nádvoria so živými platanmi, kde sa konajú občasné degustácie a rôzne akcie. Rovnako príjemné, najmä v slnečných dňoch, je posedenie napríklad pri raňajkách na terase s výhľadom na pešiu zónu pod Michalskou – tie naozaj stoja za to a spomínam ich aj v tomto článku: 17 tipov na výborné raňajky v Bratislave podľa foodblogera Čiližrúta: Vyberieš sa na ochutnávku?

FACH bistro, Bratislava, nádvorie a terasa.
Atmosféra vo FACHu je špeciálna (Zdroj: Čiližrút)

Tunajšia kuchyňa pod vedením šéfkuchára Mateja Tuhého a jeho tímu je rozhodne jedno z tých najlepších bistro miest v Bratislave. Jasne čitateľný štýl bistra a čistá, zdravá, moderná a najmä proklate chutná kuchyňa. Obsluha je vždy usmiata, profesionálna, ale aj vtipná a ľudská. S radosťou sa porozprávajú so zákazníkom a s hrdosťou poradia to správne jedlo. Všetko si vyrábajú sami. Od už presláveného chleba, pečiva a koláčov, cez výborné lisované šťavy a shoty až po rôzne sezónne fermentované produkty, ktoré tvoria súčasť jedál. V juice shope si každý pracovný deň možno dať vegánske jedlo, kari či chutný sendvič alebo wrap.

Menu

Celé aktuálne menu je ladené do jarných farieb. Vždy využíva produkty a výrobky, ktoré zodpovedajú sezóne, ale aj také, ktoré boli spracované v zime a sú pripravené práve teraz na ochutnanie. Rovnako sú k nemu doladené svieže vína, limonády či drinky. Rozhodne za zmienku stoja oranžové víno Tramín Červený od vinárstva Kasnyik, gin tonic s tymiánom či vlastný drink Ginlet. Ten kombinuje gin, grep, korenie a petržlen. Sviežosť v pohári.

Drinky a predjedlo na stole vo FACH bistro, Bratislava.
Chutné aj výborne vyzerajúce jedlo a skvelé drinky. Čo chceš viac? (Zdroj: Čiližrút)

Predjedlá

V zime si Fach kúpil jeleňa. Čo sa dalo použil v zimných jedlách. Zvyšok, v súlade so zero waste, spracoval a teraz možno ako jediní majú ako predjedlo vlastné nárezy. Tie s hrudkou, kváskovým chlebom a figovým chutney fungujú fantasticky. Podľa mňa sú skvelým naštartovaním chutí pred hlavným jedlom.

Rovnako zaujímavé je kalerábové velouté, ktoré je dokonca vegánske. V tomto bistre však vegánske rozhodne neznamená kompromis v chuti. Naopak. Toto je polievka, ktorú si dám vždy a opakovane rád. Sviežosť jej dodávajú uhorky a výborná bylinka – kapucínka. Veľká škoda, že sa na kaleráb vo všeobecnosti troška zabúda, tak tu túto polievku nezabudnite ochutnať.

Predjedlá, FACH bistro, Bratislava.
Už len predjedlo ti vytvorí skvelý gastro zážitok (Zdroj: Čiližrút)

Hlavné jedlá

Kôprovka patrí medzi moje obľúbené jedlá. A tá tunajšia ma predsa dokázala tri krát prekvapiť. Prvý krát riadnym kusom krkovičky, ktorá mi svojou tukovosťou príde snáď ešte lepším spoločníkom pre omáčku ako hovädzie. Druhý krát kyselkavými hríbikmi, ktoré boli dobrým pojidlom nasladlej omáčky a hutného mäsa. Tretí krát akurátnou dávkou strúhaného chrenu, ktorý tvrdil muziku. Wow! Inak mi k nej dosť pasoval práve spomínaný oranžový tramín od vinárstva Kasnyik.

FACH, Bratislava.
Lepšiu kôprovku si ešte nejedol (Zdroj: Čiližrút)

Urobiť dobre kuracie prso, navyše tak, aby bolo celé jedlo zábavné, nie je vôbec ľahké. Aj toto sa tu podarilo. Šťavnaté kura, jemné paštrnákové pyré, fazuľky a nakladaný fenykel z tohto jedla, aj keď ľahučkého, robia naozaj víkendový zážitok.

FACH, Bratislava.
Šťavnaté kuracie prsia s dokonalou prílohou (Zdroj: Čiližrút)

Dezert

No a dezert, ten je úplnou oslavou jari a chutí. Jogurtová omáčka, pikantnosť kúskov nakladanej rebarbory, vôňa harmančekovej zmrzliny a chrumkavosť corn flakesov. Toto je presne môj typ dezertu.

FACH, Bratislava.
Vizuálne, ale aj chuťovo neodolateľný dezert (Zdroj: Čiližrút)

Ako celok pôsobí menu, ako vždy, veľmi konzistentne a absolútne zodpovedá sezóne a tomu, čo by si zákazník chcel dať v bistre v centre modernej metropoly. Jediné, na čo treba dať pozor, je mierny nedostatok soli v niektorých jedlách. Najmä hrudka a kuracie mäso boli týmto jemne dotknuté. Chápem, že hrudka je štandardne bez soli, ale tento druh jedla si jej dochutenie vyslovene žiada. Ceny išli mierne hore, čo ale absolútne zodpovedá dobe a kvalite použitých surovín a servisu. Inak toto miesto maximálne odporúčam. Či už na raňajky, alebo brunch, dobrý obed, alebo večeru s priateľmi. Rozhodne dobrá adresa.


Chceš viac dobrého jedla? Sleduj Instagram foodbloggera Čiližrúta pre skvelé tipy v Bratislave aj mimo nej. 

Zdroj: Hashtag.sk, Instagram/cilizrut
Odporúčame