Obľúbené miesto Bratislavčanov zmení svoju tvár: Novú podobu Železnej studničky si zamiluje úplne každý

Železná studnička po obnove

Nová podoba Železnej studničky. Zdroj: Facebook/Metropolitný inštitút Bratislavy

#Železná studnička patrí k najobľúbenejším oddychovým miestam pre Bratislavčanov. Nebudeme si ale klamať, časy svojej najväčšej slávy má už niekoľko rokov za sebou. To všetko sa však už čoskoro zmení vďaka iniciatíve Metropolitného inštitútu hlavného mesta.

Bratislava začína byť konečne metropolou: Čo jej chýba a čo sa najbližšie roky zmení?

„Lepšia cestná komunikácia, bezpečnejší pohyb pre cyklistov a chodcov, kvalitnejšie osvetlenie, nový mobiliár a väčší priestor na šetrný kontakt s prírodou. Odborná porota vybrala najvhodnejší návrh v súťaži na predĺženie promenády na Železnej studničke,“ píše inštitút na svojej facebookovej stránke. Najvhodnejší návrh riešenia predložil účastník súťaže What architects s.r.o. v tímovej spolupráci s 3:0 LANDSCHAFT ARCHITEKTUR + PROKOS, s.r.o.

Nová podoba Železnej studničky
Nová podoba Železnej studničky. Zdroj: Facebook/Metropolitný inštitút Bratislavy

A ako bude Železná studnička vyzerať? Celé riešenie počíta aj s bezbariérovým prístupom k hladinám rybníkov, prínosom pre návštevníkov budú nové móla pozdĺž oboch jazier. Pribudne aj možnosť pozorovať rastliny a živočíchy v mokraďových častiach jazier vďaka lávkam a premosteniam, no pritom sa do nich nebude nezasahovať.

Nová podoba Železnej studničky
Nová podoba Železnej studničky. Zdroj: Facebook/Metropolitný inštitút Bratislavy

Zvodidlá a nový mobiliár, a zastávky MHD sú plánované z prírodných materiálov. Návrh verejného osvetlenie odkazuje na historický kontext územia. Návrh počíta s obnovou cestnej komunikácie pozdĺž celého riešeného územia, rovnako s preriešením chodníkov pre chodcov a cyklochodníkov, A to tak, aby sa všetci užívatelia komunikácií cítili bezpečne.

Nová podoba Železnej studničky
Nová podoba Železnej studničky. Zdroj: Facebook/Metropolitný inštitút Bratislavy

Pre cyklistov zvyšuje komfort aj vytvorením nových cyklostojísk, ktoré doteraz v celom riešenom území chýbali. V rámci návrhu architekti rovnako riešia bezpečné prechádzanie obojživelníkov cez cestnú komunikáciu z lesa do jazier pomocou priepustov – žabochodov zapustených vo vozovke. Čo hovoríš na plánovanú premenu územia? Páči sa ti, alebo by si radšej privítal niečo iné?

Zdroj: Facebook/Metropolitný inštitút Bratislavy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

Nastavenia cookies na tejto webovej stránke sú nastavené na "Povoliť cookies" vám prehliadanie možné skúsenosti. Ak budete pokračovať na používanie tejto webovej stránky bez zmeny nastavenia cookies alebo kliknite na tlačidlo "Prijať" nižšie potom dávate súhlas k tomu.

Zavrieť