Miroslav začínal ako obyčajný čašník, dnes má vlastnú kaviareň: Je to celá veda, netrpezlivý človek by to nemohol robiť

Foto: Súkromný archív Miroslav Škorvánek

#Kde bolo, tam bolo, bola raz jedna káva… a človek, ktorý ju miluje natoľko, že sa stala jeho vášňou i prácou. Volá sa Miroslav Škorvánek a je profesionálny barista a majiteľ kaviarne U Baristu. Nebol ním však stále, všetko chcelo svoj čas. Ak chceš nahliadnuť do sveta podmanivej vôňe, prečítaj si dnešný rozhovor.

Káva je o detailoch

Už odmalička vedel, že chce pracovať v oblasti gastronómie. Aj napriek tomu však vyštudoval strednú poľnohospodárku školu. No nie nadarmo sa hovorí, že osud si vás vždy nájde. „Môj príbeh začal pred už skoro desiatimi rokmi, keď som v miestnom nákupnom centre uvidel ponuku práce ako čašník. Cez čašníka som sa prepracoval až k práci za barom. Začalo ma to baviť a chcel som sa v oblasti kávy dozvedieť viac. Chodil som na prvé školenia, ktoré boli tu na Slovensku, ale aj v zahraničí, v Prahe či Taliansku,“ ozrejmuje svoje začiatky Miroslav.

„Ja som typ baristu, ktorý svoju prácu rád robí precízne  a s citom pre detail. Káva je o detailoch, mletie je o detailoch, celý proces až k obľúbenej šálke kávy je detailný proces, ktorý si vyžaduje aj ‚trošku‘ trpezlivosti, ktorá baristom nesmie chýbať,“  hovorí Miroslav.

Foto: Súkromný archív Miroslav Škorvánek

Dôležité je zrno

Keď pocítite, že nastal čas na vašu šálku kávu, všetko ostatné môže počkať. Pretože práca nevychladne, no káva áno. A život je príliš krátky na to, aby sme ju pili zlú. Čo pre Miroslava znamená kvalita v jeho fachu? „Pre mňa je dôležité, aby som vedel, odkiaľ dané kávovníkové zrno pochádza – z akej krajiny, oblasti, ako bolo spracované. Podľa toho si viem povedať, ako bude káva chutiť. Samozrejme, to je jeden faktor. Druhý je, aby bolo zrno čerstvo pražené. Posledná je príprava, ale to je už v mojich rukách. Pokiaľ ide o kávový nápoj, tam musí byť splnených veľa faktorov, aby bola káva kvalitne pripravená,“ dodáva.

Espresso alebo Cappuccino?

Pre mnohých ľudí je káva akýmsi svetielkom nádeje dňa. Už len to pomyslenie, že na teba niekde čaká šálka tohto skvelého nápoja, je na nezaplatenie. Zamyslel si sa niekedy nad tým, ako ju vníma ten, kto ju pripravuje? „Káva pre mňa znamená chvíľka pre seba. Keď mám v ruke svoju šálku espressa, tak sa svet na chvíľu zastaví a ja si vychutnávam tú chuť, vôňu a všetku tu prácu,  ktorá za touto šálkou stojí. Káva je energia, ktorú pre každodenný režim potrebujeme.“

Foto: Súkromný archív Miroslav Škorvánek

V dnešnej dobe si môžeme vyberať z rôznych druhov káv. Niekedy je ponuka tak rôznorodá, že je problém vybrať si len jednu. Najradšej by sme si dali všetky. Nejde však iba o druh, ale najmä o spôsob prípravy. „Áno, v kaviarňach tiež nachádzame rôzne prípravy káv, ako napríklad espresso cez kávovar alebo filtrované kávy, ktoré sa pripravujú cez rôzne zariadenia. Medzi tie patrí napríklad káva v džezve, Chemex, French Press atď. Pokiaľ ide o rozdelenie kávových nápojov na báze espressa, tak všetko vychádza od základného, či sú to kávové nápoje s mliekom, ako Cappuccino alebo Flat White, alebo bez mlieka. Kávových variácií je veľa a každá kaviareň je v tomto osobitá. Samozrejme, že sú určité svetové štandardy a názvoslovia, ktoré by sa mali dodržiavať všade,“ vysvetľuje Miroslav.

Od baristu k majiteľovi kaviarne

Miroslav však nie je iba profesionálny barista, ale aj majiteľ úspešného podniku na východnom Slovensku. „Naša kaviareň U Baristu v Michalovciach vznikla v roku 2016. Ponúkame rôzne druhy – tradičné aj netradičné. K dobrej káve patrí aj dobrý koláčik, aj ten máme v ponuke. Samozrejme, v dobrej kaviarni nesmie chýbať ani výberová, čerstvo pražená káva, ktorú máme aj na predaj v balíčkoch pod vlastnou značkou Barista caffé. Každý si u nás nájde to svoje.“

Názvu kaviarne dominuje krásny dodatok – zážitok z pitia kávy. „Pre mňa sú štyri slová, ktoré najlepšie opisujú kávu – energia, čerstvosť, vzrušenie a zážitok. Snažíme sa to u nás aj dosiahnuť. Je to spleť viacerých vecí. Ide o atmosféru daného miesta, personál, ktorý vás bude obsluhovať, hudbu aj vôňu. A samozrejme, dôležité sú vstupné suroviny, s ktorými pracujeme, či už ide o vybrané druhy zŕn alebo o kvalitu prípravy kávy. To všetko dotvára zážitok,“ uzatvára Miroslav náš rozhovor.

Foto: Súkromný archív Miroslav Škorvánek

Verím, že si sa dozvedel niečo nové a na svoju obyčajnú šálku kávičky sa budeš pozerať cez trošku inú optiku. Ak máš svoju obľúbenú, podel sa s nami v komentároch.

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame