Milované Bon Pari sa vyvážali až do Singapuru: Vyrábajú sa takto a neuveríš, koľko sa ich ročne zje!

#K našim najznámejším sladkostiam patria nepochybne farebné cukríky Bon Pari. Tie majú už čo to za sebou, pochádzajú ešte z čias socializmu. Vtedy neboli regály až tak preplnené sladkosťami ako dnes. Začali sa vyrábať pred viac ako štyridsiatimi rokmi a dodnes chutia (nielen) deťom. Potrebuješ väčší dôkaz ako to, že ročne sa vyrobí až niekoľko miliónov balíčkov? Tak čítaj ďalej!

View this post on Instagram

🍬☀️ #bonpari #umenie

A post shared by Markéta Vepřeková (@maczetabvp) on

 

Český výrobok so svetovým názvom

Farebné maškrty sa začali vyrábať v roku 1977 v českom štátnom podniku a rozpútali doslova sladkú revolúciu! Hladký povrch a priezračnosť jednotlivých cukríkov totiž vôbec nebola samozrejmosťou. Veci zo západu boli v tom období poriadne in a rovnako aj názov mal navodiť šmrnc západniarskej kvality.

Najskôr sa mali volať podľa francúzskej metropoly, teda Bon Paris. Obávali sa však, že im neudelia ochrannú známku, tak názov skrátili na Bon Pari. Zaujímavosťou je, že už v začiatkoch sa vyvážali do viac ako 35 krajín, okrem iných aj do Singapuru, Veľkej Británie či Kanady.

Z veľkého kotla až do obchodov

Aby sa však lahodné cukríky dostali až do tvojich úst, musia prejsť pomerne dlhú cestu. Najskôr sa v kotloch zmieša a zahreje glukózový sirup, cukor a voda. Až počas ďalšieho kroku získavajú farbu a ovocnú chuť. Takáto zmes sa potom dáva do pripravených foriem a po vychladnutí do baličky. Nesmie chýbať ani záverečná kontrola, takže každý jeden zabalený cukrík ešte prejde triedičkou.

Miliónové cukríky

V závode v Holešove sa ročne vyrobí viac ako 9 miliónov balíčkov. Pôvodne sa tieto tvrdé cukríky začali vyrábať v šiestich príchutiach a farbách (jahoda, pomaranč, citrón, broskyňa, čierne ríbezle a marakuja). Neskôr sa okrem Original balenia objavili aj iné príchute, napríklad lesná zmes, vitamín C či Super kyslé.

View this post on Instagram

#BONPARI

A post shared by sanya_ sw (@alex_kuzmiak) on

Receptúra je prísne tajná a stále zostáva tradičná. Pri výrobe sa používajú výhradne prírodné farbivá. A ktorý cukrík je obľúbený? Na prvom mieste je už celé roky ten zelený, s príchuťou exotickej marakuje.

Zdroj: https://www.nestle.cz/cz/znacky/bon-pari, https://klocher.sk/bon-pari-cukriky/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

Nastavenia cookies na tejto webovej stránke sú nastavené na "Povoliť cookies" vám prehliadanie možné skúsenosti. Ak budete pokračovať na používanie tejto webovej stránky bez zmeny nastavenia cookies alebo kliknite na tlačidlo "Prijať" nižšie potom dávate súhlas k tomu.

Zavrieť