Máš rád pivo a klasická desiatka sa ti už máli? Prezradíme ti, aké špeciály nám zachutili v Banskej Štiavnici

Photo by mnm.all on Unsplash

#Za posledné roky sa na Slovensku pivná kultúra značne posunula vpred. Začínajú sa k nám dostávať aj pivá, ktoré boli predtým neznáme. Hlavne ich nové variácie oslovili mnohých fanúšikov. Nehovoriac o tom, že aj ženy prišli na chuť tomuto tekutému zlatu – teda, tak tomu hovoria praví obľúbenci, dnes už vrátane mňa.

Zvedavosť bola silnejšia

Ale poďme pekne poporiadku, Ešte tak pár mesiacov dozadu som sama sebe kládla otázku, v čom je tá prihorká chuť tak príťažlivá, že si to tak mnoho ľudí jednoducho nevie vynachváliť. Moja zvedavosť ma natoľko motivovala, že som tomu dala šancu a skúsila som ten pocit zažiť na vlastnej koži. Keďže som chcela prežiť vyšší stupeň pôžitku pitia piva, nezamerala som sa na prvé, ktoré sú dostupné v obchodných reťazcoch, ale navštívila som jeden azda z najkrajších pivovarov na Slovensku – ERB v Banskej Štiavnici.

Pív od výmyslu sveta

Aby si mal ako takú predstavu, o čo vlastne ide, tento na pohľad malinký pivovar ti predstavím. V júni 2010 ho založili manželia Radovci. Pivo sa tam varí prirodzeným neurýchleným spôsobom a v závislosti od jeho druhu dozrieva 3 až 5 týždňov. Pivovar vyrába okrem klasiky aj tmavý špeciál, pšeničné pivo Weizen a limitované série nevšedných druhov, ktoré sú na Slovensku takmer neznáme. Medzi nimi je napríklad ERB Stout 18 % alebo ERB Dubbel L.E. 16,5 %. Verte, že vyššie uvedené slová ani mne doteraz veľa nehovorili.

Tmavý favorit aj pivo z kyslých gumových cukríkov

V pivovare mi odporučili, aby som ochutnala tmavý špeciál, vraj nebudem ľutovať. Mali pravdu. V ústach som mala pocit, akoby som pila tekutý horký karamel, Jeho sýta tmavá farba ma doslova fascinovala.

Môj kamarát, ktorý sa rozhodol, že mi bude robiť garde, si dal pšeničné pivo. Na jeho vkus bolo až príliš kyslé, ale sem-tam tú kyslastú príchuť zamenila vraj aróma ovocia. Okomentoval to slovami, že práve vypil gumové kyslé cukríky. Veľmi zaujímavé dojmy.

Nakoľko sme obaja v tejto oblasti len takí nováčikovia, rozhodne neľutujeme, že sme tento malebný pivovar navštívili a ochutnali ich tekuté skvosty. Ak by si mal záujem, môžeš v ňom absolvovať aj prehliadku a o lahodnom moku zistiť ešte viac. Pokiaľ máte aj vy ďalšie tipy, kde sa dá zájsť a ochutnať skvelé pivo, určite nám dajte vedieť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

Nastavenia cookies na tejto webovej stránke sú nastavené na "Povoliť cookies" vám prehliadanie možné skúsenosti. Ak budete pokračovať na používanie tejto webovej stránky bez zmeny nastavenia cookies alebo kliknite na tlačidlo "Prijať" nižšie potom dávate súhlas k tomu.

Zavrieť