Liek aj tekutina nabitá poriadnymi voltami: Slivovica je pokladom nášho regiónu

Dobre vychladená slivka

#Poznáte tu scénu, keď Bohuš v K*rvahošigutentag vojde do obchodu, ktorý mu údajne patrí, vypýta si slivovicu, neskôr prelezie cez pult, berie si ju sám a jeho následná alkoholická anabáza výrazne ovplyvní ďalší dej? Aj to je Morava, časť Česka, kde slivovicu milujú a je ich „národným“ nápojom. No nedajú na ňu dopustiť ani na Slovensku alebo aj v Rumunsku, Poľsku či Srbsku. Fantastická ovocná chuť i vôňa a tiež poriadne volty ťahajú ľudí k slivovici už stáročia. Pozrime sa teda, ako sa tento nápoj vyrába a prečo je tak špecifický.

Základ je ovocie

Bez dobrého ovocia sa nepohneme. Je jasné, že slivovica sa vyrába zo zrelých sliviek. Tie sa zbierajú v čase, keď už sú pekne sladké, odkladajú sa do kvasnej nádoby a bez prístupu kyslíka kvasia. Vtedy ich ovocný cukor začne fermentovať, buď samovoľne alebo pridávaním kvasiniek, a vzniká alkohol. Tento proces trvá zvyčajne medzi 6 a 8 týždňami, záleží od teploty a tiež obsahu cukru, ktorý sa pravidelne meria. Takto pripravené slivky sa následne vypália. Mimochodom, ak zostanú v slivkách kôstky, slivovica sa môže označovať ako silver, a má jemnú mandľovú príchuť.

Ako všetky dobre destiláty, aj kvalitná slivovica by sa mala destilovať minimálne dvakrát, aby vznikla priesvitná tekutina s omamnou ovocnou chuťou. Pri destilovaní sa oddeľuje alkohol od iných látok, keďže majú rozličný bod varu. Kým prvý destilát je ešte kalný, takzvaný luter, ďalšie destilovania koncentrujú alkohol a odstraňujú nežiadúce látky.

plum-1690579_1280
pixabay.com

Slivku nepite hneď!

Jedna vec je kvalitné ovocie a dobre zvládnutá fermentácia s destiláciou, no ďalšou je trpezlivosť. Čerstvo vypálená „slivka“ je príliš ostrá, preto sa necháva dozrieť v antikorových alebo dubových sudoch, z ktorých pochádza tá najlepšia pálenka. Ďalšia vec je, že koncentrovaná slivovica môže mať až 75%, takže nie je úplne vhodná na konzumáciu. Preto sa na záver ešte riedi destilovanou vodou, aby obsah alkoholu klesol na úroveň medzi 40 a 55%.

Prečo je Bošácka špeciálna a prečo je slivka kosher?

Bošácka slivovica musí spĺňať ešte prísnejšie kritéria, čo sa týka čírosti, chuti a spracovania, preto je od roku 2008 tradičným slovenským destilátom so špecifickým zemepisným označením uznaným Európskou úniou. Slivky musia pochádzať práve z tejto kotliny a „frndžalica“ musí byť spracovaná tradičným spôsobom s tradičnou technológiou. Bošácka kotlina sa nachádza na západnom Slovensku, v okolí obce Trenčianske Bohuslavice. Ak neviete, kde to je, túto obec poznajú prevažne návštevníci festivalov, keďže sa tu už roky koná hudobný festival Žákovic Open. Okrem iného sa v kotline lemovanej Bielymi Karpatami nachádzajú ešte obce Haluzice, Bošáca alebo Zemianske Podhradie.

Ak na fľaške objavíte nápis kosher, znamená to, že táto slivovica si tiež prešla rôznymi tvrdými kritériami a musí spĺňať všetky požiadavky spoločnosti Ortodox Union, ktorá garantuje konzumentom prítomnosť svojho zástupcu pri každom z výrobných krokov. Je tak vhodná na konzumáciu aj počas židovského sviatku pesach.

Čím brzdiť, s čím miešať?

Čo je to za otázku? Samozrejme, že s ničím. Je jasné, že ak si dáte tri poldecáky a zapijete to pivom, zajtrajší deň nebude práve vydarený. Preto je slivovicu najlepšie zapíjať čistou vodou. Alebo v úplne najlepšom prípade, ak je slivka kvalitná, by ste túto potrebu nemali vôbec cítiť. Dobrá slivovica by vás totiž nemala striasať, nemalo by vás páliť v hrdle ani vám podráždiť žalúdok. Rovnako tiež slivovica nie je vodkou, aby dobre vyznela v miešaných nápojoch.

Slivka ako medicína

To, že slivovica v zime zahreje aj mŕtveho je každému jasné. No ak sa náhodou cítite chorý, skúste prevariť poldecák slivky, zmiešať ho s medom a pridať citrónovú šťavu. Aj keď sme vyššie písali, že slivovica sa nemieša, pre zdravotné účely vám bude odpustené.

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close