Hľadáš dovolenku, ktorá sa podobá gastronomickému nebu? Otestovali sme túto destináciu!

Meze (foto: Pixabay.com)

#Cestovanie sa stalo životným štýlom a bez dobrej dovolenky si svoje leto vie predstaviť už iba málokto. My sme sa v spolupráci s cestovkou TUI Reisecenter vybrali pozrieť na Južný Cyprus. No namiesto tradičných informácií, ktoré nájdeš všade na internete, ti prinášame prehľad toho, čo by si mal skúsiť z ich kuchyne.

Mimochodom, Cyperčania veľmi radi stolujú. Keď niekde idú, tak ich nezaujíma ani tak čo tam budú vidieť, ale čo budú jesť. Ak hľadáš teda destináciu, ktorá ti ponúkne nádherné more, slnečné počasie a popritom si chceš pochutiť, stav na Južný Cyprus!

Meze

Skutočnou zaujímavosťou na cypre sú meze. Je to zostava 20-30 chodov. Nemusíš sa báť, že by ťa z toho roztrhalo. Ide o malé porcie a ako sa hovorí „z každého rožka troška“. Ich cena začína na sume približne 16 eur na osobu, ale z jednej porcie sa bezproblémovo najedia dvaja – traja ľudia.

Meze sa delia podľa reštaurácie. My sme ochutnali rybacie meze, kde sme za túto cenu dostali krevety, chobotnice, mušle a iné morské príšerky. Ako prílohu sme mali zeleninový šalát, hranolky, rôzne dresingy a typický domáci chlieb. Na záver sme dostali dezert a čerstvé ovocie. Aby sme to zhrnuli, ide o malé „all inclusive“.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa @marcy.ell,

Olivy

Sú symbolom bohyne Atény. Hovorí sa, že na olivy musí človek dozrieť a približne okolo 20. roku života začínajú chutiť aj tým, ktorí ich predtým nemohli ani vidieť. Na Južnom Cypre vieme nájsť čierne aj zelené olivy. Rozdiel medzi nimi je taký, že čierny olivy sú dlhšie na strome a tým pádom sčernejú. Typické cyperské olivy sú malé a zelené, podávajú sa s koriandrom.

Foto: pixabay

Olej

Neveril by si, aký rozdiel môže byť aj medzi našimi olejmi a tými na Cypre. Pridaj si ho do zeleninového šalátu, ktorý tak razom dostane úplne inú chuť. Cyperčania robia olej aj z oregana, ktorý slúži ako antibiotikum a dáva sa na rany.

Baklava

To, čo prešlo z gréckej kuchyne do cyperskej je rozhodne baklava, ktorú by si mal bezpodmienečne ochutnať. Ide o malé pečivo z lístkového cesta, ktoré je plnené najmä orechami. Ak si milovník sladkého, nájdeš v baklave cukru až až.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa İmam Çağdaş Kebap ve Baklava (@imamcagdas1887),

Halloumi

Milovníci syru si prídu na svoje. Halloumi je ovčí syr, ktorý sa podáva buď s plátkami melónu alebo grilovaný. Výborne chutí aj ako doplnok zeleninového šalátu.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Marketa Pavleje (@kitchenettehome),

Loukoumades

Malé smažené koláčiky, ktoré sú obaľované v mede a človek má miestami pocit, že z toho chytí cukrovku. Väčšinou sú posypané drvenými orieškami.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Foodiemuse (@foodiemuse),

Commandaria

Dezertné, sladké víno, veľmi podobné portskému. Spôsob výroby tohto vína je mimoriadne zaujímavý. Hrozno by sa malo pestovať vo výške minimálne 600 metrov nad morom., oberať až pri cukornatosti 230 g/l a následne sa obraté bobuľky ešte sušia, kým sa nezvýši ich cukornatosť až na 400 g/l. Kvasenie trvá dva až štyri mesiace a dozrievanie minimálne 3 roky.

Foto: pixabay





Odporúčame