#Spoločná grilovačka s priateľmi je jednou z najlepších možností, ako stráviť s priateľmi príjemné chvíle počas príjemných jarných víkendov. Vyjdete na čerstvý vzduch, pripravíte si skvelé jedlo, štrngnete vychladeným pivom a zabávate sa. Grilovanie však nie je úplne jednoduchou záležitosťou. Inšpirujte sa 5 radami, ktoré sme pre vás pripravili.
I. Ideálne miesto
Najlepšia grilovačka sa začína dobre zvládnutým plánovaním. Ak máte k dispozícii dom so záhradou, je voľba jasná. Ak nie, zistite si, na ktorých miestach vo vašom meste je grilovanie možné. Nepríjemnosti s mužmi zákona, ktorí rozdávajú pokuty v parkoch, by boli to posledné, po čom by ste túžili. Skvelé sú grilovačky na chatách, pri jazerách či riekach. Čím ďalej od civilizácie, tým lepšie.
II. Mäso ako sa patrí
Nepúšťajte sa do predmarinovaných kúskov zo supermarketov. Kúpte si poctivé kúsky mäsa u mäsiara a doma ich naložte do jednoduchej marinády. Olivový olej, horčica, citrónová šťava, troška soli a čierneho korenia alebo kvapka piva. To všetko sa môže zísť.
Jedlo z grilu má však svoju unikátnu chuť, preto to nemusíte preháňať. Nezabudnite tiež na klobásky či slaninu, čerstvé pečivo a nejakú tu zeleninu. Špeciálne, ak sú medzi priateľmi vegetariáni. Ich môžete potešiť náhradami mäsa, akými sú napríklad tempeh alebo robi.
Takisto buďte trpezliví! Vybavte sa rôznymi maličkosťami, ktoré poslúžia ako predjedlo, aby ste nemali potrebu mäso brať z grilu nedopečené.
III. Najlepší kolektív
Ak organizujete grilovačkú a neviete sa dočkať, pravdepodobne máte chuť pozvať pol sveta. Nepreháňajte to. Lepšie je na BBQ pozvať ľudí, ktorí sú vám blízki a v takom počte, aby sa každý s každým mohol v pokoji porozprávať. Tušiť predbežný počet ľudí je fajn, špeciálne kvôli nakupovaniu jedla. Grilované dobroty sú sýte, tak nie, že budete mrhať zvyškami!
IV. Skúste to bez chémie
Rozpáliť gril s uhlím je niekedy umenie. Rozpaľovač je častým pomocníkom, no nepekne smrdí a nie je práve ekologickou variantou. Radšej vezmite so sebou staré noviny a nazbierajte malé halúzky. Nemusíte sa tak báť, že vaše čerstvé a chutné mäso napáchne chémiou.
V. Vyčistíte po sebe
Posledný bod už možno neznie tak cool, ale myslite na to, kde spálené uhlie odhadzujete a kde budete gril čistiť. Ak grilujete v prírode, nezabudnite koše s odpadkami zobrať so sebou a nenechať len tak pohodené. Ak ste organizovali akciu doma, skúste sa donútiť k umývaniu a odkladaniu vecí hneď v ten večer. Možno to bude nepríjemná práca, na druhý deň však budete mať z grilovačky ešte lepší pocit.
Určite ma tento článok viac obohatil a presvedčil o tom ako naložiť s voľným časom oproti Kramárovi a pod. Po tých všetkých kaliňákoch a kuciakoch konečne niečo čítateľné😁
na ktorého boha ešte aj ktomuto článku musíš spominat chujov,.
filip by sa mohol doucit slovencinu
…pre kolkorocnych je tento navod?:)…
pre tých čo sa už raz popálili
caro slovenskej kuchyne….prepalit olivovy olej na ohni….
VI. Dobrú chuť ku karcinogénom
ja negrilujem,kupim uz ugrilovane ,a len v mikrovlnke zohrejem,a je to.
rozpaľovač je čo? odkedy podpaľovač smrdí? to tam na uhlie lievate naftu? šmarjajosef!