Drevo ho v detstve bavilo viac ako hry na počítači: Lukáš vytvára takéto unikátne kúsky

Lukáš Nemec tvorí unikátne kúsky z dreva.

Lukášovi učarovala práca s drevom už ako dvanásťročnému.(Zdroj: Archív L.N.)

#Lukáš Nemec sa k práci s drevom dostal v dvanástich rokoch úplnou náhodou. Doma sa nudil a v dielni našiel ručnú vypaľovačku. Otec mu vysvetlil, ako funguje a mladík zo Studenca začal do dreva vypaľovať prvé jednoduché obrázky a písmená. Dnes študuje na Technickej univerzite vo Zvolene a začal vyrábať unikátne kúsky z dreva.

Lepšie ako hry na počítači

„Už ako malého ma drevo bavilo oveľa viac ako hranie hier na počítači. Každým dňom som sa zlepšoval a vytváral ďalšie obrázky,“ spomína Lukáš. Jeho prvým skutočným výrobkom bol vianočný darček pre rodičov – vypaľovaný obraz Ježiša na bukovej doske. „Ich dojatie ma prekvapilo a povzbudilo. Začal som vymýšľať ďalšie výrobky, ktorými by som mohol potešiť aj ostatných členov rodiny,“ dodáva.

Dnes sa Lukáš zameriava hlavne na výrobu svadobných drevených krížikov. A aj tento impulz prišiel z rodiny. „Sesternica si plánovala svadbu a poprosila ma, či jej nevyrobím krížik, na ktorý by mohli s manželom v kostole zložiť svadobný sľub,“ opisuje Lukáš. Jeho dielo, ktoré sám vymyslel a navrhol, malo veľký úspech. Postupne prichádzali ďalšie objednávky od rodiny aj ostatných ľudí, ktorí sa o jeho šikovnosti dozvedeli.

Pri práci s drevom si Lukáš dokáže oddýchnuť. (Zdroj: Archív L.N.)

Šperky, nábytok a… truhla?

Krížiky ostali aj po rokoch pre Lukáša najobľúbenejším dielom, postupne sa však začal zameriavať aj na výrobu drevených šperkov, motýlikov, tácok či darčekových krabičiek. A neskôr prišiel aj prvý nábytok – Lukáš zvládne výrobu postelí, skríň či stolov.

Premýšľal však aj nad netypickým zameraním, ktoré by mnohým mladým prišlo až desivé – tvorbou truhiel. „Táto myšlienka mi napadla, keď som videl, ako pochovávali stolára z dediny v rakve, ktorú si sám vyrobil.“ Lukáš túto tému považuje za realitu života a sám tvrdí, že myslí aj na kvalitný spánok na „druhom“ svete.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Poznáme rebríček najlepšie platených osobností zábavného priemyslu za rok 2022: Prvé miesto prekvapilo!

Vedomosti aj prax

Napriek tomu, že Lukáš má vo svojom portfóliu stovky produktov, ktoré dokázal sám vytvoriť, nezanevrel ani na vysokú školu. Vybral si Technickú univerzitu vo Zvolene, ktorej Drevárska fakulta ponúka programy zamerané na drevárstvo, nábytok, konštrukciu či drevostavby.

„Škola má svoje vlastné dielne, kde môžeme študovať jednotlivé drevárske stroje a vidieť ako pracujú. Učíme sa postupy výroby a samozrejme sa učíme aj programovať v rôznych grafických programoch alebo ovládať CNC techniku. Výhodou je, že si svoj vlastný navrhnutý produkt na praktických cvičeniach aj vyrobíme. Výber vysokej školy bol teda jasný,“ opisuje Lukáš.

V práci s drevom sa Lukáš Nemec zdokonaľuje na Technickej univerzite vo Zvolene. (Zdroj foto: TUZVO)

Vysoká škola nad zlato

Aktuálne je Lukáš tiež predsedom študentskej organizácie Woodenworld, v rámci ktorej organizujú so študentmi rôzne podujatia a prednášky. „Udržiavame kontakty s univerzitami naprieč celou Európou s rovnakým zameraním. Každý rok sa zúčastňujeme aj najväčšieho stretnutia študentov INTERFOB, ktoré sa vždy koná v inom meste a vznikajú tam skvelé zážitky.“

Všetky tieto aktivity zvláda aj napriek tomu, že je študentom so slabším sluchom a používa načúvacie prístroje. „Hoci mi to štúdium výrazne neovplyvňuje, škola mi ponúkla pomocnú ruku a zabezpečila potrebné vybavenie pre moje dokonalé a neobmedzené štúdium,“ dodáva Lukáš.

Vôňa dubového dreva je najkrajšia

Najradšej pritom tvorí z orechového a dubového dreva. To orechové je najčastejšie šedé až hnedé a je krásnym estetickým doplnkom v domácnosti. „Dubové je tvrdšie, svetlohnedé až zlatisté a používa sa na výrobu schodov, podláh či nábytku, keďže je veľmi odolné. Čerstvé má svoju špecifickú vôňu, ktorú pri opracovaní milujem.

Fanúšikovia dreva si prácu talentovaného mladíka môžu pozrieť na jeho profiloch Drevonel na InstagrameFacebooku. A hoci si niektorí myslia, že jeho výrobky vytvoril CNC stroj, opak je pravda. „Drevo je materiál, pri ktorom viem vypnúť hlavu a relaxovať. Čas vtedy plynie oveľa rýchlejšie, hodiny utekajú a ani sa nenazdám a je večer. Ale je to čas, ktorý neľutujem a vždy sa rád do dielne vraciam,“ uzatvára úspešný študent drevárstva.

👉 MOHLO BY ŤA ZAUJÍMAŤ:
Kto je Zea Ferencová? Známa a talentovaná kráska si zmenila meno, žiari v seriáli Iveta

ZISTITE VIAC O ŠTÚDIU NA TECHNICKEJ UNIVERZITE VO ZVOLENE

Pohľad na Technickú univerzitu vo Zvolene. (Foto: TUZVO)
Zdroj: PR článok
Odporúčame