Cestovatelia pozor, očakávame turistický boom! Toto je TOP 5 európskych destinácií roku 2021

Predstavíme ti TOP 5 európskych destinácií pre rok 2021

Predstavíme ti TOP 5 európskych destinácií pre rok 2021 (Zdroj: GettyImages)

#Už je to vyše roka, čo sa naše životy absolútne zmenili. Na začiatku roka 2020 sme ešte ani len neuvažovali nad nejakou pandémiou, ktorá by dokázala ochromiť svet. Nakoniec sme sa veľmi rýchlo adaptovali na rúška, respirátory, rozostupy, zatvorené prevádzky aj obmedzené kontakty s blízkymi ľuďmi.

Nádej v lepšiu budúcnosť prišla s očkovaním a šancou vytvoriť si kolektívnu imunitu. Zdá sa, že po dlhých mesiacoch nám blýska na lepšie časy a mnohé krajiny sa začínajú otvárať pre turistov. Aj keď ešte nevieme, čo nás čaká a či sa naozaj bude dať cestovať, niektoré miesta už hlásia výrazne zvýšené objednávky alebo prudký vzostup letov, ktoré sa majú uskutočniť počas letných mesiacov.

Portál europeanbestdestinations.com tak ako každý rok, aj tento ohlásil najlepšie európske destinácie. Poďme si ich spolu predstaviť.Toto sú TOP destinácie v roku 2021!

#1. Braga, Portugalsko

O Portugalsku si možno počul najmä v spojitosti s Lisabonom či Portom. Do tvojho portugalského zoznamu by sa však mala dostať aj Braga. Nachádza sa na severe krajiny v regióne Norte. Je tretím najväčším portugalským mestom s približne 181-tisíc obyvateľmi a rozhodne má každému čo ponúknuť.

Nie nadarmo sa o Brage hovorí ako o druhom Ríme. V meste od dávnych čias do približne 18. storočia sídlili arcibiskupi a túto duchovnú atmosféru cítiť dodnes. Jednou z najpríťažlivejších udalostí je Svätý týždeň, pomerne veľké množstvo kostolov a iných svätýň.

Podľa tripadvisor sa určite oplatí vidieť Mestskú katedrálu Sé z 12. storočia, ktorá je dodnes jednou z jeho najpopulárnejších atrakcií. Hneď za mestom leží slávny pútnický kostol Bom Jesus de Monte s prekrásnym barokovým schodiskom.“

Braga vôbec nie je nudná. Na svoje si tu prídu aj milovníci nakupovania, dobrého jedla, romantiky a v neposlednom rade aj ľudia, ktorým záleží na životnom prostredí. Braga bola uznaný OECD za rýchlu a inovatívnu reakciu orgánov na zastavenie epidémie ochranou tých najzraniteľnejších. Mesto sa tiež zaviazalo k udržateľnému cestovnému ruchu a je súčasťou siete miest s nulovými emisiami CO2.“ uvádza europeanbestdestinations.com.

Ak sa chcete vybrať do Bragy, najbližšie letisko sa nachádza v Porte. Autom je vzdialené približne 35 minút. Ubytovanie zoženieš podľa Bookingu už od 35eur na dve noci pre dve osoby. Ak si chceš priplatiť, v meste nájdeš aj parádne luxusné hotely.

#2. Rím, Taliansko

Je Rím miestom, ktoré treba predstavovať? Pravidelne sa umiestňuje v rebríčkoch, ako jedno z najzaujímavejších či najnavštevovanejších miest na svete vôbec. Vedel si, že svojou rozlohou patrí Rím medzi najväčšie európske hlavné mestá?

Je ideálnou voľbou pre každého, kto sa bojí letov, ale miluje šoférovanie. Cesta sem z Bratislavy trvá približne 12 hodín, a to sa naozaj dá zvládnuť. Cena leteniek je však tiež vždy viac ako priaznivá, často sa dá zohnať spiatočná letenka pod 30 eur. Do tohto miesta sa zamilujete azda každý. Či už ide o miesto vhodné pre rodiny s deťmi, pánsku/dámsku jazdu, či milencov… Rím vyráža dych nielen históriou v podobe Kolosea či Španielskych schodov, ale najmä vďaka atmosfére, ktorá z neho sála. Nezaprie sa, že ide o talianske mesto.

Pohoda, prekrikujúci sa predavači, vôňa pizze, perfektné cestoviny na každom rohu, kaviarničky s výhľadom na pôsobivé fontány a k tomu parádne letné počasie. Oceňujeme aj jednoduchú orientáciu a presun metrom. Rím je skrátka must visit na liste každého cestovateľa.

Od 2. júla do 4. júla nám booking ponúka najlacnejšie ubytovanie pre 2 osoby za 43 eur. Ak hľadáš nejaké parádne ubytko, s ktorým sa môžeš pochváliť aj na Instagrame, dávame ti do pozornosti Hotel Giolli Nazionale alebo Atlante Star Hotel. Navštív Colosseum, Pantheon, Vatikán a deň zakonči napríklad v reštaurácii Zuma.

P.S.: Ak to čítajú chalani, ktorí zvažujú požiadať o ruku svoju milú, Rím je voľbou číslo 1!

#3. Cavtat, Chorvátsko

Nájde sa vôbec nejaký Slovák, ktorý by aspoň raz za život nenavštívil, alebo sa nechystal navštíviť slovenské more – Chorvátsko? Zabudni však na Zagreb, Makarskú riviéru alebo Pulu. Treťou najzaujímavejšou destináciou sa stal Cavlat. Ten patrí do regiónu Konavle a často sa o ňom hovorí ako o chorvátskom Toskánsku.

Nachádza sa iba 18 kilometrov od Dubroníka. Znamená to, že buď môžeš zvoliť leteckú prepravu, ale priznajme si, Chorvátsko je typické tým, že sa tam jazdí autami. Podľa Google Maps sem prídeš z Bratislavy za necelých 11 hodín. Rozhodne sa túto cestu oplatí absolvovať.

Cavlat ti ponúka zmes čistého mora, skvelého počasia, chorvátskej vľúdnosti, prírody a gastronómie. European Best Destinations uvádza, že miesto má nádherné nábrežie, ktoré lemujú palmy a prirovnať to možno k luxusného Saint Tropez. Perfektnou správou je, že nie je ešte také rozšírené medzi ľuďmi, a tak by si tu nemal z každej strany počuť slovenčinu alebo češtinu.

#4. Florencia, Taliansko

Taliansko má v prvej päťke až dve destinácie. Po Ríme sa na štvrtej priečke umiestnila Florencia, ktorá sa nachádza v strede krajiny. Myslíme si, že je často prehliadaná. Podľa European Best Destinations je to dokonca pravdepodobne jedno z najkrajších miest na svete.

Možno tomu prispieva aj jej minulosť. Florencia je známou kolískou renesancie a talianskych klasikov. Spomenúť možno mená ako Dante, Machiavelli, Galileo, Botticelli, Leonardo da Vinci, či Michelangelo.Čo tu možno vidieť? Azda všetko. Nie je nad to prejsť sa po centre Florencie peši a iba nasávať tú parádnu atmosféru, obdivovať budovy a užívať si pekné počasie, ktoré je pre Taliansko typické.

Ak si k tomu predstavíme množstvo pouličných umelcov, ktorí hrajú známe talianske melódie, stane sa z toho priam nezabudnuteľný zážitok. Aby sme nezabudli, Florencia je rajom gurmánov a milovníkov dobrého vína. Najlacnejšie ubytovanie na prvý júlový víkend sa pohybuje pri dvoch nociach a dvoch osobách na sume 82 eur. Ideš do toho?

#5. Sibiu, Rumunsko

Piata priečka je mimoriadne prekvapivá. Umiestnilo sa na nej rumunské mesto Sibiu, o ktorom si zrejme doteraz ani nepočul. Nič si z toho nerob, nie si jediný. V meste s 800-ročnou históriou žije približne 155-tisíc obyvateľov a nachádza sa v historickej provincie Sedmohradsko.

A prečo by si ho mal navštíviť? „Sibiu je úspešnou kombináciou hodnotného zastavaného a kultúrneho dedičstva s európskym, kozmopolitným, mladým a dynamickým mestským životom,“ uvádza European Best Destinations. Nadchnú ťa určite stredoveké mestské hradby z 12. storočia, Palác Brukenthal alebo Most lží, na ktorom by ste vždy mali hovoriť iba pravdu. 

Miesto pozitívne opisuje aj Tripadvisor. Ten odporúča turistický výlet do neďalekého pohoria Făgăraș, ktoré vás povedie popri úchvatných horských hrebeňoch a plesách. Zaujímavé tiež je, že toto miesto neodporúčajú iba rodinám či párom, ale aj všetkým milovníkom Instagramu. To sa doposiaľ neobjavilo pri žiadnom vyššie spomenutom mieste. Zaujal ťa popis? Prvý júlový víkend tu zoženieš ubytko podľa Bookingu už od 34 eur.

#6. – 10. miesto

Ak si navštívil už všetkých top 5 európskych miest, o ktorých sme ti písali vyššie, ponúkame ti aj zvyšné miesta, ktoré by nemali chýbať na tvojom cestovateľskom zozname. Ide o Paríž, na siedmom mieste je grécka Kefalonia, Kotor v Čiernej Hore, Údolie Soča v Slovinsku a desiate miesto uzatvárajú Kanárske ostrovy. Slovensko sa do rebríčka žiaľ, nedostalo. Najbližšie k nám sa umiestnila Viedeň, ktorá obsadila 18. priečku.


Zaujala ťa niektorá z destinácií? Napíš nám do komentára, kam by si sa šiel najradšej pozrieť ty!

Zdroj: Hashtag.sk, europeanbestdestinations.com, tripadvisor.com, booking.com
Odporúčame