5 zásad skutočného kávičkára: Ak si chceš svoj povzbudivý nápoj dokonale vychutnať, mal by si ich poznať

Foto: unsplash.com

#Časy, keď stačilo hodiť 50 centov do automatu a človek sa uspokojil s niečím tmavohnedým a tekutým sú už dávno preč. Slovensko prešlo výraznou kávovou evolúciou. Klasického turka či nesku už nájdeš len v máloktorej kaviarni. Nevieš sa rozhodnúť, podľa čoho si vybrať a vychutnať tú správnu kávu? Prečítaj si našich 6 tipov a budeš v tom mať jasno.

#1 Poriadok v odrodách

Keď si pozrieš zloženie na obale, dočítaš sa, aký typ kávových zŕn prevláda. Vo väčšine prípadov narazíš na dve odrody. Arabica rastie vo vyšších nadmorských výškach, jej chuť je jemná a zľahka kyslastá (acidná). Robustu nájdeš aj v nižších oblastiach a má naopak silnú, až mierne horkastú chuť. V súčasnosti sa najviac preferujú kombinácie oboch zmesí, v ktorých prevažuje Arabica. Naozaj silné a kvalitné espresso si však pripravíš práve zo zŕn 100 % Arabica. Počítaj však aj s vyššou cenou.

Foto: pixabay.com

#2 Zaostrené na kofeín

Odroda Arabica obsahuje menej kofeínu, než Robusta. Na jeho celkový obsah však vplýva aj praženie. Mnoho ľudí sa domnieva, že čím je káva dlhšie pražená (a teda aj tmavšia), tým viac kofeínu obsahuje. Opak je však pravdou, najviac kofeínu obsahujú práve málo pražené zrná.

#3 Čo prezradí obal

Na obale kávy nájdeš všetky potrebné údaje. Nikdy však nekupuj takú, ktorá má v zložení napísané iba 100 % káva. Nebudeš vedieť, v akom pomere sú pomiešané jednotlivé odrody a nemusí ti chutiť. Vždy si kontroluj aj dátum praženia. Káva sa má spotrebovať čerstvá, preto je ideálne, ak ju minieš približne tri týždne po pražení. Určite sa vyhni zrnám, ktoré boli pražené pred 6 a viac mesiacmi.

Náš tip na koncert: HEX 30 / KEĎ SME S VAMI TOUR 2019. Lístky sú v predaji cez Predpredaj.sk.

#3 Zrná vs. kapsule

Aký kávovar na domácu prípravu zvoliť? Čerstvo namletá zrnková káva zatiaľ vedie u väčšiny spotrebiteľov. Nákupná cena kvalitného prístroja sa však môže vyšplhať do závratných výšok. Výhodou kávovaru na kapsule je časovo nenáročná príprava, minimálna údržba prístroja, dlhšia trvanlivosť kávy v uzavretých kalíškoch a sympatická obstarávacia cena. Jedna porcia vždy obsahuje presné množstvo kávy vhodné na jeden nápoj. Samotná príprava je navyše tak jednoduchá, že ju zvládne každý. Ak máš rád nezvyčajné veci a rád experimentuješ, vyskúšaj niektorú z alternatívnych príprav, ako napríklad Chemex, frenchpress alebo legendárne koťogo.

Foto: unsplash.com

#4 Alfa a omega správnej prípravy

Či už zvolíš zrnkovú, mletú, či instantnú, vždy by si mal dbať na správnu prípravu. Ak patríš k tým, ktorí majú doma kávovar, určite si si všimol, že v ňom pripravená káva časom mení chuť alebo vytvára slabšiu penu. Môže to byť spôsobené nedostatočnou starostlivosťou o prístroj. Nezabudni preto na pravidelný servis. Čomu sa ale vyhnúť pri mletej a zalievanej káve?

Nepoužívaj vrelú vodu. Vodu nechaj po zovretí odstáť asi jednu minútu. Vtedy má teplotu okolo 85-90 stupňov. Podľa profesionálov je káva zaliata chladnejšou vodou acidnejšia (kyslejšia), tá zaliata horúcou naopak sladšia. Pokiaľ máš doma príliš tvrdú vodu, je lepšie na prípravu použiť filtrovanú.

Foto: unsplash.com

#5 Popíjaj ako profesionál

V prvom rade je dôležitá šálka. Tá by mala byť pred tým, než sa dostane do kontaktu s tvojím espressom, nahriata. Vhodnejšie sú menšie šálky s hrubšou stenou, v ktorých nápoj tak rýchlo nevychladne. Ku každej káve by si mal v kaviarni dostať aj malý pohárik vody, aby si mal možnosť opláchnuť svoje chuťové poháriky.

Preferuješ väčšiu kávu a ideálne s mliekom? Profesionál by ti tak mal vždy naservírovať šálku kávy a horúcu vodu zvlášť. Do kávy nepatrí ani studené mlieko. Časy malých plastových mliečok sú už tiež dávno preč. V dobrej kaviarni dostaneš mlieko zohriate v malej konvičke a ty si tak budeš môcť vyladiť kávu presne podľa tvojich preferencií.

Odporúčame